Британският The Guardian обяви Пловдив за най-старият жив град в Европа - plovdiv.utre.bg
Alternative Media Group

Британският The Guardian обяви Пловдив за най-старият жив град в Европа

22 февруари 2015, 14:44 | PlovdivUtre
  • Снимка:
    plovdiv.utre.bg

Авторът на статията поставя града ни редом до Йерусалим, Бейрут и Алепо

Кой е най-старият град в света?

Този въпрос, от малко по-сериозна и научна гледна точка разнищва Ник Комптън в статия за авторитетния британски The Guardian. Сред „кандидатите със силни аргументи“ Комптън поставя Пловдив, редом до Йерусалим, Бейрут, Алепо и др., но всеки от тях – град извън Европа.

Авторът е широко образован журналист, който пише за изкуство, музика, култура, мода, туризъм и др., и освен в Гардиан, негови статии излизат редовно в Wallpaper* (специализирано издание за дизайн и изкуства), списанието Saturday Telegraph и др.

"Задачата, да се открие кой е най-старият жив град в света, е много трудна", обяснява Комптън в статията си.

„Голяма част от информацията е смес от митове, легенди, твърдения и контратвърдения и археологически открития. Един от основните научни спорове е кога едно селище се превръща в „град“, казва още в анализа си авторът.

Сред претендентите, които безспорно са били градове от дълги години, научни доказателства има много – от индийския Варанаси до българския Пловдив, пише в статията – вероятно определяйки най-източния и най-западния „претендент“ за титлата „Най-стар обитаван град“.

Според научните открития, Варнаси е основан около 1000-ата година пр. Хр. на брега на река Ганг. В Пловдив, според археологическите открия, е имало цивилизация с градска култура още 6000 г. пр. Хр.

Най-старите населения, обаче, вероятно са били в Близкия Изток и по Плодорния полумесец (около реките Тигър и Ефрат).

В остатъка от статията авторът описва останалите възможни градове, които биха оспорвали титлата „Най-стар жив град в света“. Нито един от възможните варианти обаче не е в Европа, което е поредното мнение в защита на хипотезата, че Пловдив е най-старият град на континента.

Преди няколко години подобно мнение бе публикувано в другия водещ и авторитетен вестник във Великобритания – The Daily Telegraph, които поставиха Пловдив като 6-ият най-стар в света и най-стар жив град в Европа. Вижте и краткия 3 -минутен филм на Стефан Апостолов, който направи градът още по-популярен по целия свят.

А цялата статия в оригинал може да прочетете ТУК.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета