НОИ удари учителите за ранното пенсиониране - plovdiv.utre.bg
Alternative Media Group

НОИ удари учителите за ранното пенсиониране

09 февруари 2013, 14:43 | Петя Коленцова

Защо СБУ не въстана срещу подмолната смяна на закона, питат читатели на Plovdivutre.bg

Националният осигурителен институт нанесе поредния удар върху учителската професия. Тихомълком по терлици е променен параграф 5, ал. 1 на Предходните и заключителни разпоредби(ПЗР) на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Въпросната промяна обрича учителите на една допълнителна година работа, за да получат ранна пенсия. Това е една от превилегиите им по закон. За новия вид на параграфа не са уведомени синдикатите, защитаващи правата на преподавателите – Съюз на българските учители (СБУ), и „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Според новия текст от 1 януари влизат други правила за 3-годишното по-ранно пенсиониране. Тези, които вече бяха придобили право да излязат в пенсия през 2013 г. няма да могат да се оттеглят от професията.

Най-скандалното е, че в надзорния съвет на НОИ „изковал“ новия параграф 5 е имало представители и на КНСБ и на КТ „Подкрепа“, каза за Plovdivutre.bg дългогодишната шефка на СБУ Янка Такева. „Параграфът е приет без какъвто и да е диалог с нас. Имам претенции към колегите синдикалисти – те веднага трябваше да сигнализират“, допълни Такева. Информацията потвърди и председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

„Предприехме промяната, за да може всички да получават право на ранна пенсия от Учителския пенсионен фонд спрямо индивудуалната възраст за пенсиониране на човека. Не спрямо възрастта в чл. 68 ал. 1 КСО, която в периода 2012-2020 г. се променя всяка година. В противен случай се получава неравноспоставеност – едни вземат пенсия от фонда за 3 години, други за 4“, оправдава се в интервю за СБУ шефът на НОИ Бисер Петков.

Той обаче пропуска, че учителите не са виновни за постоянното вдигане на възрастта за пенсия. Това е причината към настоящия момент едни да са получили пенсията си от фонда за по-дълъг период, а други за по-кратък. Нека припомним, че на българските учители всеки месец са удържани част от заплатите в продължение на 14 години именно заради въпросния фонд. Парите за пенсиите им така или иначе не падат от небето.

Жалко е обаче, че тези, които веднага трябва да реагират и да защитят учителските права пеят една и съща песен с НОИ. „Въведената промяна гарантира действително равнопоставеност на ползвателите на Учителския фонд. В момента работим по усъвършенстване на параграф 5. Запознали сме с исканията си министър Тотю Младенов и Тодор Петков“, коментира Такева.На въпрос какво ще отговори на ощетените си колеги, които са имали планове да се пенсионират тази година, тя отговори, че те не били много на брой. „Миналата година едва четирима са се възползвали от по-раното пенсиониране“, допълни тя. Ролята на синдкатите е да защитават и прокарват интересите на всеки работник. И един да поиска да се раздели с професията, правото му трябва да бъде зачетено. „Хубаво щеше да бъде СБУ да заеме твърда позиция – без диалог да не се взимат решения, които променят съдби. Измененият параграф 5 е в ущърб и на младите. Колкото повече учители са „спънати“ още година да излязат в пенсия, толкова млади ще останат без работа“, коментират пловдивски учители пред Plovdivutre.bg.

„От НОИ утре могат да решат да премахнат ранното пенсиониране и да работим до 70 години – до последния си ден. И тогава ли СБУ ще е послушно куче?“, недоумяват те. Жалка родна картинка – законодателят подмолно подлива вода точно на тези, които цял живот са изграждали българския дух, коментират в съсловието.

Справка в закона:

Припомняме, че от 1 януари 2012 влезе в сила измененият чл. 68 ал. 1 от КСО, според който се увеличава възрастта за придобиване на право на пенсия. Съгласно параграф 5, ал. 1 от ПЗР на КСО крайният срок за придобиване право на ранно пенсиониране за учителите е 31. 12. 2020 г. До края на миналата година те можеха да се пенсионират 3 години по-рано от предвидената възраст. Например през 2013 г. възрастта за жените е 60 години и 8 месеца, за мъжете 63 години и 8 месеца. Това означава, че учител, който е придобил необходимия стаж, придобива право за пенсиониране на 57 г. и 8 месеца за жените и 60 г. и 8 месеца за мъжете.

Тази възраст за НОИ явно е твърде ниска.

След въвеждането на променения параграф 5 от 1 януари 2013 г. правото на пенсия ще се преценява спрямо възрастта, на която лицето би придобило право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, т.е. тези учители, които биха могли да се пенсионират през тази година вече няма да могат.Коментари (172)

Потребител
Иванова
Добре,че се пенсионирах.Пенсията не е голяма,но доживях.Не завиждам на хората,които остават да работят в тази област.
По важно за мен е спокойствието.Това го няма в учителската професия.Пожелавам си дълго време да я взимам със здраве.А пък учителите си заслужаваме това състояние,защото не сме единни и постоянни.Пожелавам на всички здраве и късмет.
28 март, 14:37 ч.
Потребител
Мария
Не съм мислила, че ще стигна до тук - срамувам се и то много, че съм учителка. След 32 годишен стаж като такава, заплатата ми е с 20 лева по-голяма от тази на новопостъпил учител. Добре, нека насърчим младите, но ние..... На боклука.... Срамота Янка Такева, срамора!!!
14 декември, 14:15 ч.
Потребител
В...
Директорите да си хванат чантичките и при учениците в час да си припомнят какво е да си учител.Няма професия директор.4 години стигат!
20 април, 21:00 ч.
Потребител
Мария
Хайде пак честито! Предвижда се пенсиониране на 65 г. за жени и мъже. За предсрочното пенсиониране това означава 62 г. Досега за жените беше 6О г. ДОКОГА? КЪДЕ Е ЯНКА ТАКЕВА? Полицаи и миньори протестират. Ние къде сме? Или скачаме само когато ни манипулират? Жалка гилдия!
21 октомври, 12:23 ч.
Потребител
Иванова
Съгласна съм с тези две колежки.И какво от това.То и
държавата ни е такава.Нищо хубаво не се случва.
20 май, 14:07 ч.
Потребител
бивша учителка
Държавата- това сме ние. Нека да си я направим такава , каквато заслужаваме.
20 май, 18:38 ч.
Потребител
бивша учителка
Колеги, не разбирам докога ще търпите това нагло отношение на управляващите в БГ!ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЕ, БЪДЕТЕ ЕДИННИ поне веднъж!Спрете да ходите на работа , но ...ВСИЧКИ-ЕДИННО. Не се ли уморихте вече да се гаврят с вас? Не се ли уморихте да мълчите като риби? Единственото място, където си изливате мъката е фейса. Това , обаче -НЯМА ДА ПРОМЕНИ НЕЩАТА ПО НИКАКЪВ НАЧИН!
19 май, 19:51 ч.
Потребител
Недялка Узунова
Еми как като всички не сме единни, аз съм младши учител, радвам се че има хора, които така мислят като Вас, но никой нищо не прави за УЧИТЕЛИТЕ, за по-добри заплати аз лично искам., по-добри.
01 август, 16:13 ч.
Потребител
ели
Стачка-веднага-масова
19 май, 17:35 ч.
Потребител
ДИМИТРОВА
Колеги, идва ми да рева с глас!Имах голямото желание да ползвам правото за ранно пенсиониране, отговарям на всички изисквания,през септември 2014 се виждах пенсионирана, но...задкулисните игрички на синдикати и управляващи ще променят съдбите на хиляди учители.Съкрушена съм и не зная как ще продължа нататък като преподавател, ще успея ли да дочакам заветното решение в моя полза? Искам да си защитя правата в европейския съд. Подкрепете ме, моля ви!
27 април, 22:53 ч.
Потребител
Кандидат пенсионерка
Понеже сме много дисциплинирани и възпитани затова сме на този хал.Подиграват се с нас всички.Пък сме и на при-
вършване.Дефицит.
19 март, 13:54 ч.
Потребител
Иванова
Коментари много,резултат-нула.И аз се надявах,че ще се пенсионирам тази година,но като проверих се оказа,че мо-
га да се класирам за пенсия 2015г.,ако пак не измислят нещо умните глави в парламента,синдикатите и НОИ.Така ще
е щом си мълчим и търпим.Предлагам да се пенсионират всички на 80г.Тогава няма да се търсят пари за пенсии.
КоЙто доживее ще взима,за другите........
19 март, 13:48 ч.
Потребител
Павлина Иванова
Къде ги видя Такева 4-ма кандидати за ранно пенсиониране?! Това,че тя незнайно от кога не е преподавала и отдавна е надвишила год.за пенсиониране и за 2030 год.,не й дава правото да отнема нашите,на редовите учители.Аз предлагам следното:нека тази год., наравно с временното [ още... ]
14 март, 13:59 ч.
Потребител
Краси Митева
Аз съм в шок!!!Мислех,че мога да се възползвам от нулевата год.за нарастване на възрастта за пенсиониране и да се пенсиониран на 57м. 8м.,но се сблъсках с този акт на дискриминация към учителите,в резултат на което вместо през 2014,трябва да се пенсионирам през 2016.Т.е.,не с 1,а с [ още... ]
12 март, 10:09 ч.
Потребител
Теодора Георгиева
Знаете ли, и аз сега се сблъсквам със същия проблем. Подготвям си документите , за да се възползвам от ранното пенсиониране, но в пенсионния отдел ми заявиха, че нямам право сега.Бях учедена, че към 14.12.2014 г. ще съм на 57 г. и 8 м., отговарям но всички други изисквания и , че ще мога [ още... ]
30 май, 11:58 ч.
Потребител
Иванова
ПОДКРЕПЯМ КОЛЕГИТЕ В СВОИТЕ ИЗКАВАНИЯ. Срам и позор за България!
20 януари, 15:56 ч.
Потребител
Иванова
Защо само хората пред пенсия да негодуват?Трябва да се вземе решение на каква възраст да се пенсионират учите-
лите.Както е за военните и полицаите.Нима учителите не
заслужават.Колеги,само при ефективна стачка може да се
постигне нещо,но само от нас зависи.Никой няма да си мръдне пръста за нас.
19 декември, 13:49 ч.
Потребител
Славка
ЧЕСТИТО! Днес отказаха ранното пенсиониране! За учителите - нищо. Янка Такева щеше да се бори за нас. Някой да е чул да си отвори устата? Заслужаваме си да ни манипулират по разни измислени стачки! Синдикати на образованието - СРАМ!!!
18 декември, 15:56 ч.
Потребител
Георгиева
Като послушно стадо, чакаме да стане чудо! Няма ли някой буден пред пенсионер да ни организира? Наистина ние, за разлика от младите- знаем какво искаме. Нека те да работят, да оставят нас да възпитаваме внуците си!
16 декември, 19:22 ч.
Потребител
Мира
В момента се обсъждат промени в пенсионната реформа. За учителите нищо не се чува. От Янка Такева също нищо не се чува. Няма ли кой да я събуди, да се освести малко? Ние учителите сме само да ни дои ли? Срам няма ли тази жена?
13 декември, 23:18 ч.
Потребител
Хр. Гочева-Старши възпитател
Колеги,на 1 септември 2013 г. навърших 57 г. и 8 м. и се надявах да се пенсионирам, защото условията при които работя са непосилни. Представете си - Възпитател в ПИГ с 4 класа -от 5 до 8 клас и то всички от ромски произход.УВИ.Възмутена съм. Отвратена съм от всичко ставащо в сбърканата ни държава
15 ноември, 08:22 ч.
Потребител
мъж учител
Комисията за защита от дискриминация с решение № 171 от 04.11.2013г.и постанови,че параграф 5 от Кодекса за социално осигуряване регламентира пряка дискрими нация на мъжете учители заради изисквания 5 години повече учителски стаж в сравнение с жените.Считано от [ още... ]
05 декември, 15:52 ч.
Потребител
лелеееееееееее
Ако има начин "Българския мъж" ще поиска да се пенсионира по-рано от жените!
17 февруари, 16:04 ч.
Потребител
сшюд
Тъпа ли сте?.Мъжете навсякъде в Европа се пенсионират при еднакъв стаж и възраст с жените.В България разликите са 3 години повече възраст и стаж за мъжете, а при учителите дори 5 години повече стаж.Според националната статистика мъжете в България живеят 70 г.8 месеца, а жените 78 години. Всички плащаме еднакви осигуровки.Българските мъже получават пенсия сред 6 години, работят 4о години за нея
15 април, 19:50 ч.
Потребител
Кети
Ще работим,докато паднем,но децата не ни казват госпожо,ами бабо.Не е ли срамно да те унижават.
30 септември, 20:12 ч.
Потребител
колегата
Във Франция уважаеми колеги учителите се пенсионират в момента при 16 г. и 6 месеца учителски осигурителен стаж и 5 години по-рано независимо дали към момента заемат длъжността учител към момента на придобиване на правото.У нас искат 30 г. и 8 мес. учителски стаж за мъжете [ още... ]
26 октомври, 21:57 ч.
Потребител
колегата
Във Франция уважаеми колеги учителите се пенсионират в момента при 16 г. и 6 месеца учителски осигурителен стаж и 5 години по-рано независимо дали към момента заемат длъжността учител към момента на придобиване на правото.У нас искат 30 г. и 8 мес. учителски стаж за мъжете [ още... ]
26 октомври, 22:02 ч.
Потребител
кандидат пенсионерка
Май и такава ще си остана, защото вече незнам дали ще се пен- сионирам и кога.Защо нищо не се говори за пенсионирането на учителите?Никаква гласност от никъде.Синдикатите пък не заслу- жават дори да ги споменавам, защото спят.Има ли ги въобще? Обаче учителите си заслужаваме [ още... ]
22 септември, 17:13 ч.
Потребител
поля
СИНДИКАТИ КАКВО ПРАВИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!НА ВСИЧКИ КАНДИДАТ ПЕНСИОНЕРИ СЕ ПРИБАВЯТ ТЕЗИ 4 МЕСЕЦА , А НА УЧИТЕЛИТЕ - КОГА БИХА ДОЖИВЕЛИ ПЕНСИЯ И ТОГАВА СЕ ИЗВАЖДАТ 3Г. /ЗА РАННОТО ПЕНСИОНИРАНЕ/. НИЕ ВИ ИЗДЪРЖАМЕ И НИ ДЪЛЖИТЕ ОБЯСНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16 септември, 15:23 ч.
Потребител
Vania georgievi4
do koga v SAMOKOV 6TE IMA PENSIONERKI DIREKTORKI KOITO NIKOI NE GI PROVERIAVA I SI PRAVAT KAKVOTO SI ISKAT NE E LI MALKO NAGLO TSIAL JIVOT ''DIREKTOR;
31 август, 19:53 ч.
Потребител
борко
Янка Такева управлява перфектно фонда понеже е в управата му.И как няма да го дава за пример и бате Бойко щом фонда отчита само приходи а няма никакви разходи, а на учителите нищо не дава .В кодекса за социално осигуряване пораграф 22 пише учителския пенсионен фонд продължава да съществувада преобразуването му в универсален пенсионен фонд.А ние учителите 20 години благославяме г-жа Такева че е създала фонда.
08 юли, 21:41 ч.
Потребител
даскала
Справката от официалната уеб страница на сайта на Националния осигурителен институт в раздел Пенсии, препратка към Учителски пенсионен фонд показва, че финансовите активи на Фонд „Учителски пенсионен фонд ” към 30.12.2012 г. са 340, 3 млн. лв. Броят на осигурените лица за [ още... ]
08 юли, 21:32 ч.
Потребител
alja
Наистина малко хора са направили толкова бели в областта на образованието като г-жа Такева. Все пак разумно е и в синдикатните и пр. ръководства да има нещо като „оттегляне в пенсия“.
04 юли, 04:08 ч.
Потребител
Родител
Защо Такева не защитава интересите на БГ учителя?Защо не говори за годините си като учител,които са 6/през далечните 1974-1980/ и 7 год.като директор? Как искате да я боли за вашите нерви и здраве? Имате местни структури на СБУ,има и Страсбург.Действайте!
24 юни, 11:05 ч.
Потребител
жалбоподотел
Действаме господине и вече има референтен номер на жалбата до Европейската комисия. Нашата Комисия за защита от дискриминация повече от 4 месеца бави решението си по казуса при законов срок 14 дни.Затова пък има за същото паралелно производство пред Съда на Европейския съюз в Люксембург.Нашите институции се поставят извън закона и европейското право.Но в Брюксел не мислят така
11 ноември, 22:19 ч.
Потребител
щастливец
Комисията за защита от дискриминация излезе с решение от 04.11.2013г. за пряка дискриминация на мъжете учители заради изискуемия 5 години повече учителски осигурителен стаж от този на жените учители.Държавата ще трябва да прилага вече европейската директива за [ още... ]
13 ноември, 20:40 ч.
Потребител
Веска
Защо се чудим,че няма кандидати за студенти пед.профили?Тази поредна идиотия не бе коментирана от госпожата,която е избрана да защитава интересите на учителското съсловие.Но тя не е с 35 деца 40 години всеки ден,а в кабинетчето си..Министерството трябва да направи мандат за директорските длъжности.Не може на 4 години да избираме кмет и президент,а директорът да е до пенсия-няма НЕЗАМЕНИМИ ДИРЕКТОРИ.
24 юни, 10:49 ч.
Потребител
ПЕТЯ
Освен,че работим в неспокойна среда ни се налага да търпим лошотията и на тези които ни управляват.Няма ли кой да им държи сметка за деянията им.....никой не трябва да директорства повече от 4 години и после задължително да работят там където са раздавали правосъдие.
14 юни, 22:33 ч.
Потребител
Аз
Това не е болка за умиране, но мен ме интересува защо не се коментира това, че след 2020 година учителите въобще няма да могат да се пенсионират по-рано.
14 юни, 17:04 ч.
Потребител
Минева
Колеги, крайно време е г-жа Такева да излезе в пенсия или да влезе в клас! Стига са се хрантутили на наш гръб! За директорите -мандатност, защото са като царете управляват до смъртта си! Нека след 4 год. да спазват това ,което са вменили на учителите!
14 юни, 21:40 ч.
Потребител
Georgieva
И защо ни събират сега парите за УПФ?!
19 май, 19:37 ч.
Потребител
учител
Правилно, ние 40 -годишните какво ще правим?Ще ходим с памперси.Срамно е учител на 63 г.Нямаме бъдеще Къде са тези наши синдикати?
29 юни, 23:18 ч.
Потребител
наталия
И аз ще попитам - защо никой не проверява директорите на училища и детски градини какви ги вършат?! Когато им скимне си излизат в отпуск и за да се прикрият назначават учител със ЗАПОВЕД ???!!! да ги замества, но без да се заплаща това. Е питам аз - според Вас как може една детска [ още... ]
13 юни, 20:26 ч.
Потребител
боряна
Права си, колко много си права, ама кой го е грижа за нас обикновените учители!?
22 август, 00:36 ч.
Потребител
Иванова
Янка Такева дали чете вестник "Стандарт", където пише,че догодина кандидатите за пенсиониране от учителското със- ловие са 6000, не 4 както тя се изказваше навсякъде. А може и да са повече.На учителите им омръзна да бъдат обвинявани за всичко свързано с неуспехите в образова- [ още... ]
11 юни, 16:36 ч.
Потребител
Мира
Янка Такева се изказва неадекватно и за доста други неща. Чак ми става неудобно. Това за четиримата души, които щели да се пенсионират предсрочно и аз съм го чела. Най-вероятно, защото много ще ощетят бюджета, затова решиха да орежат учителите за предсрочно пенсиониране. [ още... ]
11 юни, 21:37 ч.
Потребител
uchitelka-bivsha
Re6enieto e - sbirka na edno mqsto v ure4en den i 4as,podpiska i davane na evropeiski sud na vinovnitsite.A za advokati da se plati s parite za 4lenski vnos,vmesto da se davat na kogoto ne trqbva.
10 юни, 02:34 ч.
Потребител
Мира
"Орешарски каза още, че правителството ще задържи увеличението на пенсионната възраст." Защо да не си го задържи? Ама били обещали - много важно! Някой да им го е поискал - като например нашите любими синдикати? Неее...Учителствай си учителю..... до 65,70, 75...?
08 юни, 13:57 ч.
Потребител
Лета
Всичко е вярно, което се пише.В нормалните държави на животните се дава повече пространство отколкото тук на децата.Затова и заболеваемостта е голяма.Къде е конт- рола на ХЕИ? От никъде никакъв контрол.Безнаказаността е голяма навсякъде по всички нива.А учителите ще ги [ още... ]
06 юни, 09:22 ч.
Потребител
Иванова
Права сте госпожо.Много власт се даде на директорите и те се държат от- вратително, защото са с чувството на непоклатимост и вечност Защо не се направи директорската длъжност мандатна.Те са се закотвили от 30г. и повече на тези постове и са се превърнали на циници.Психическо [ още... ]
06 юни, 09:05 ч.
Потребител
Мария
Който е измислил промените за ранното пенсиониране на учителите никога ли не е бил ученик?!
На 55 години хората са баби и дядовци вече,които забравят и какво ли не още могат да направят, за да станат за смях на учениците.
Това е жива подигравка с учителите.А с въвеждането на делегираните бюджети училищата станаха частна собственост на директорите ,които още повече усложняват живота и работата на учителите.Така ли е в Европа?1
05 юни, 19:31 ч.
Потребител
anonimen
Izglejda horata, koito kovat zakonite nikoga ne sa bili uchiteli... Na 60 - 65 god.trqbva da hodim na rabota palzehkom i s pampersi! A kakvo hse pravqt mladite specialisti v tova vreme - astestveno, hse napuskat darjavata za da tarsqt realizaciq drugade! A s tezi delegirani budjeti ne se li uprajnqva diskriminaciq na rabotnoto mqsto? Nima ushitelqt v malko naseleno mesto raboti po- malko ot tozi v grada...a,kak se raboti s ushenici, nevladeehti balgarskiqt ezik? Kak moje v nqkoi darjavi [ още... ]
14 юни, 14:51 ч.
Потребител
Ирина
Всички сте много прави.Аз съм такъв набор,който до 2020 г,няма да мога да ползвам привилегията за ранното пенсиониране.Друго искам да споделя с вас.Знаете ли,че има колеги,които навършвайки 60г и 8 м.тази година не искат и да помислят за пенсиониране,сега законът казвал,че само [ още... ]
14 юни, 17:01 ч.
Потребител
Димитрова
От 2007 г. съм в Борсата по труда като безработна учителка. Зная много такива и познавам, който са пенсионерки, но продължават да заемат учителските места. Е, докога тази дискриминация? Пенсионелките стоят, а в същност има много учители като мене на трудовата борса.
20 май, 21:16 ч.
Потребител
Руми
Колкото и да не ви се вярва, в Европа отдавна въвеждат по-висока възраст за пенсиониране (в Холандия и Швеция например е 67 г.) и мислят да активното стареене като начин на живот. Темата е дълга, има много аспекти и детайли, за да я представя тук. Ниската възраст за пенсионипане [ още... ]
17 август, 18:11 ч.
Потребител
Асенова
Имат право колегите за недоволство и протист.Аз сьм директор от 8г.,но преди това съм била 28г.учител.За това и сега се отнасям с огромно уважение към всички колеги.Решенията взимаме заедно.Осигурявам колкото е възможно комфорт и по-спокойна среда за работа.Издевателствата [ още... ]
13 септември, 16:35 ч.
Потребител
Иванова
Само при ефективна стачка на есен ще бъдем чути.Така бе-
ше и през 2007г.Ако не се бяхме вдигнали заплатите няма-
ше да ни бъдат повишени.Стачка и връщане на старите ус-
ловия за пенсиониране.А защо не - 55г. за жените и 58г.
за мъжете и с пълна пенсия.Млади колеги - подкрепете ни.
Това засяга и вас.Професията ни е стресираща и аморти-
зираща.Заслужаваме уважение.
05 юни, 18:50 ч.
Потребител
Галина Константинова
Напълно съм съгласна, че учителите трябва да работят най- много до 60 години за мъжете и 56-58 за жените. Колкото и да се напъваме, 30 години работа с деца ни амортизира жестоко. Особено от както ни се наложи да интегрираме ненормални деца в групите си, което е голяма грешка в съвременната образователна система. Спомням си с каква ирония се отнасяхме към учителя си по Комунизъм, който беше на 60 години...
13 юни, 23:17 ч.
Потребител
м
нвм
04 юни, 18:07 ч.
Потребител
Мима
Тя работата направо е "нвм". Правителство има, синдикатите не се чуват. Учителите чакат....До кога ли....?
05 юни, 13:45 ч.
Потребител
поля
КНСБ И ПОДКРЕПА БЯХА ПОСТИГНАЛИ СПОРАЗУМЕНИЕ ПОМЕЖДУ СИ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ПАРАГРАФ 5 ОТ КСО .СЕГА ВЕЧЕ ИМА ПРАВИТЕЛСТВО И ПАРЛАМЕНТ - ОЧАКВАМЕ С НЕТЪРПЕНИЕ ДЕЙСТВИЯТА ИМ В ЗАЩИТА НА БЪЛГ. УЧИТЕЛ .ЗАТОВА ВСЕКИ УЧИТЕЛ ПЛАЩА ДОПЪЛНИТЕЛНО КЪМ УЧИТЕЛСКИЯ ФОНД!
01 юни, 22:36 ч.
Потребител
Соня
Днес новият финансов министър заяви, че ще се върнат старите положения за пенсиониране, независимо от исканията на Евросъюза (bTV).Потвърди го и председателя на БСП по Нова ТВ. Остава ни да чакаме. Няма да е зле да се включат и синдикатите, за да се задвижат нещата по-бързо.
31 май, 13:40 ч.
Потребител
Лета
Честито!Ще се пенсионираме на 65г.,защото ЕС така иска.
А защо не кажат да ни се подобри стандарта на живота.
Откакто сме в ЕС какво се промени за всички нас.Нищо.
Поне за мен е така,А за вас?
30 май, 21:04 ч.
Потребител
Иванова
Е, сега вече ще работим до 65г., защото ЕС го иска.Щом
не знаем как да се защитим ще работим.В ЕС, но в нормал-
на държава, колко ли взима един учител? А, с колко деца
работят учителите там? Съд за гаврата с българския учи-
тел или на есен стачка докато не изпълнят исканията ни.
А то е - старото условие за пенсиониране, което беше
до декември 2012г.А, защо не 55г.-жени,58г.-мъже.
30 май, 19:29 ч.
Потребител
Димо
В Италия учителите взимат 1300-15000 евро.И там има ранно пенсиониране.
30 май, 22:37 ч.
Потребител
georgieva tanya
в испания един учител взема 3-4-5 хиляди евро....зависи от степента на образование, стаж.....а ние?????????????
30 август, 17:48 ч.
Потребител
Димитър
Къде е госпожа Такева да поздрави учителите за 24 май.
26 май, 15:57 ч.
Потребител
вяра
Ами как къде е! Пак някъде извън България и харчи нашите пари! А никак не ни защитават . Интересува ги само саиите тях, защото колкото повече синдикални членове, толкова по-сигурна заплата за синдикалните ни "лидери".
13 юни, 20:06 ч.
Потребител
Ангел
Г-да учители, организирахте най хубавата стачка в България-друг е въпроса защо не завърши по най добрия начин. Но примера го имате- никога с писания няма да се постигне нещо добро, българите трябва да знаем че само със стачки и ншщо друго може да се постигне това което искаме. Организираите се отново и успех.
22 май, 10:56 ч.
Потребител
Яна
Напълно съм съгласна с всички вас. Стига сме били толерантни и възпитани, все пак става дума за живота ни.Бойкот на синдикатите, разгласяване на проблема и Европейски съд, тъй като у нас не може да се постигне справедливост. Да се борим за пенсионна възраст от 55 и 58 г.
20 май, 19:29 ч.
Потребител
Мария
Идеята за Европейски съд е блестяща. Но как да се осъществи?
20 май, 19:08 ч.
Потребител
Стефан
Господа, до кога ще се подигравате с учителската професия.Явно промените ги правят хора, които не знаят какво значи да си изтискан като лимон, докога ще гоним възраст и едва ли някога ще я догоним. Не разбирате ли,че сме изчерпани.Кой да ни защити????
15 май, 15:57 ч.
Потребител
Учителка на 57 г.
И аз исках да се пенсионирам тази година 3 г. преди навършване на пълната възраст и при справка в НОИ ми бе отговорено за м. 06. 2015г .Като в шок бях от неприятната новина ...та едва се издържа с норматив от 27-28 часа седмично по 3 предмета в 3 випуска.Напрежението си е на макс ..нямаш [ още... ]
10 май, 23:05 ч.
Потребител
Учителка на 57 г.
И аз исках да се пенсионирам тази година 3 г. преди навършване на пълната възраст и при справка в НОИ ми бе отговорено за м. 06. 2015г .Като в шок бях от неприятната новина ...та едва се издържа с норматив от 27-28 часа седмично по 3 предмета в 3 випуска.Напрежението си е на макс ..нямаш време дори за кратка закуска - хапваш вървешком в междучасията, а приказката на шефа е :' не който му е трудно , пътя и чантичката ' . Такава е истината.Който оцелее ще се пенсионира..
10 май, 22:56 ч.
Потребител
ива
И крайно време е и директорите да си хванат чантичките и марш при редовите учители, да си припомнят какво е . Така само се оплакват колко много работа имат, ама никой не е напуснал от тях, а работата я вършат учителите.
22 август, 00:48 ч.
Потребител
vania ivanova
kraino vremee no te dori neiskat da se pensionirat v Samokov e stra6no goliama mafia sa i sa pove4eto pensionerki koito se pravat 4e rabotiat a samo pribirat otpusnati pari kraino vremee da gi revizira niakoi
31 август, 19:44 ч.
Потребител
Иванова
Вече започвам да не се учудвам на поредния абсурд в държа- вата ни,но това вече е и в световен мащаб.Никой не се ин- тересува от това как живеят хората въобще,а защо да се ин- тересува от учителите.Докато ни управляват хора с купени дипломи и заемат отговорни постове ще е [ още... ]
10 май, 22:43 ч.
Потребител
поля
АЗ ПОЛУЧИХ ОТГОВОР ОТ ТАКЕВА - ПРЕПРАЩАМЕ ДА ПРОЧЕТА НЯКАКВО ИНТЕРВЮ С ПРЕДС. НА НОИ , КОЙТО СИ ЗАЩИТАВА БЮДЖЕТА ,ЗА НАША СМЕТКА , А ТЯ КАКВО ПРАВИ ПО ВЪПРОСА НЕ ПОЛУЧИХ ОТГОВОР. НЕЗНАМ ВЕЧЕ КАКВО ДА ПРАВИМ ?
27 април, 20:11 ч.
Потребител
Илияна
Колеги, аз лично писах до СБУ ,но вече трети ден нямам никакъв отговор. Синдикатите живеят на наш гръб,защото ние им осигуряваме заплатите и нищо няма да направят,за да защитят нашите интереси.Наи-добре ние да започнем подписка вав фейсбук,а така също да информираме обществеността/ убедена съм, че много от нашите колеги не знаят за промените в пенсионното осигуряване/ чрез телевизията и медиите.Важно е да се даде гласност,защото не всички ще прочетат написаното тук от нас.
26 април, 18:49 ч.
Потребител
Марина
Това не е единствената несправедливост в България. За съжаление много колеги не желаят да се пенсионират предсрочно, не че имат сили и нерви, по-скоро се страхуват от малките пенсии. А тези, които вече не издържат са относително малко и е трудно да се организират. И както [ още... ]
26 април, 21:20 ч.
Потребител
ИВА
КОЛЕГИ ОТ СОФИЯ, ДАИТЕ ТОЗИ КАЗУС НА СОФИЙСКИ ЖУРНАЛИСТ И ТОЙ ДА РАЗНИЩЕ СЛУЧАЯ ,ПОВЕЧЕ ШУМ ПО- ДОБРЕ ОТКОЛКОТО ДА МЪЛЧИМ
20 април, 16:34 ч.
Потребител
Лета
Нито СБУ, нито Подкрепа, нито КНСБ,
никой не може да ни разбере.
Трябва да вземем всичко в свои ръце
и от наглостта на тия отгоре да се отървем.
Да се надявам ли, че все още има хора, които работят за
хората или не.Нали уж надеждата умирала последна, А кол-
ко хора си заминаха от този свят с тая надежда.
19 април, 09:19 ч.
Потребител
ива
КОЛЕГИ, ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРАВИ ПРОТИВ ЧОВЕКА . ТОЗИ НАШ КАЗУС ТРЯБВА И ДРУГИ ЖУРНАЛИСТИ ДА ГО РАЗГЛЕДАТ, А НЕ САМО ПЕТЯ КОЛЕНЦОВА, ЗА КОЕТО И БЛАГОДАРЯ БЕЗКРАЙНО!!!!!!!!!! ЕДИН ЖУРНАЛИСТ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ИНТЕРИСУВА ОТ БЪЛГ. УЧИТЕЛ ПОСТАВЕН ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ЪГЪЛА. КОЙ [ още... ]
16 април, 15:55 ч.
Потребител
Александров-Тервел
Колеги,Омерзен съм !!! Роден съм на 10.05.1952 и имам 34 години стаж като учител.На 01.03.2013 бях освободен от длъжност старши учител поради навършване на пенсионна възраст съгласно закона от 01.01.2012.Документите подадох на 08 март без проблеми.След седмица получавам писмо от НОИ за [ още... ]
15 април, 22:29 ч.
Потребител
Силва
Точно за това са всички коментари тук! Няма НИКАКВА гласност. Не съм допускала, че и служители от НОИ са незапознати. Ако продължава така, това е само началото на лавината. И ни остава да разчитаме на будни журналисти, които да питат какво става. И дано някой чуе и разбере!
16 април, 09:23 ч.
Потребител
Милена
Убедена съм, че учителската професия е една от най-изтощителните и изхабяващи - дали на някой все пак не му е хрумнало, че синдромът "одаскаляване" се появява едва след петата година в училище? Добре е да се прибегне към редовни консултации с психиатър, при това не формално, а според всички критерии на нормата за здрав разум.
13 април, 19:04 ч.
Потребител
Мина
Най-сърдечно благодаря на Петя Коленцова за статиите, които е написала и за това, че наистина се е потрудила да вникне в темата. Надеждата ни е в медиите и журналисти като нея. Подкрепете ни, нямаме вече сили да се борим срещу непрекъснатите промени. Ще чакаме с нетърпение и други материали.
11 април, 22:29 ч.
Потребител
Петя Коленцова
Скъпи учители от Пловдив и региона, Plovdivutre.bg ще продължи да следи темата и да прави всичко възможно носителите на просветата да не се чувстват пренебрегнати и сами. Отне ми цяла седмица да проуча закона, промяната на параграф 5 и да събера мнението на синдикатите, но по [ още... ]
11 април, 21:33 ч.
Потребител
поля
СБУ И НУС СА СЪГЛАСНИ С ТАЗИ ПРОМЯНА НИКАКВА ЗАЩИТА ОТ ТЯХ ДА НЕ ЧАКАМЕ .Немога да си обясня - тази година по нормален път се пенсионират жените на 60години и 8 месеца, защо ранното пенсиониране не е на 57г. и 8 месеца за учителите или смятат ,че тази възраст е малка за стресирания бълг. учител?!
.От това ,което ПОДКРЕПА пише дано нещо да направят и не остане само писането
09 април, 16:47 ч.
Потребител
Иванова
Чета,че само Синдикат ,,Образование"към КТ,,Подкрепа"
е против тази промяна за ранното пенсиониране на учите-
лите.Нека покажат и докажат,че са против.Иначе излиза,
че всичко е само игра на думи.
09 април, 09:10 ч.
Потребител
Мария
За показването е показано - имат статия по този въпрос. Доказването е вече нещо по-различно и се изискват по-други качества.
09 април, 09:32 ч.
Потребител
Иванова
Имам информация,че синдикатите и г-жа Такевица са знае-
ли за промяната и са дали съгласието си за нея.Така,че
да не чакаме тяхната помощ,а сами да си помогнем.
07 април, 17:30 ч.
Потребител
Лета
Синдикати,синдикати
от вас народа само пати.
По-добре си вървете
и на мира ни оставете.
Не се месете,не пречете.
Сами да се спасяваме,
да не се предаваме.
07 април, 17:21 ч.
Потребител
Дора
Колеги и моето мнение е,че трябва да дадем гласност за тази несправедливост чрез някоя от централните тепевизии,щом синдикатите са глухи и не са ни отстоявали интересите.
05 април, 21:10 ч.
Потребител
димитър
да ге дадем на съд в европейския съд.
05 април, 14:34 ч.
Потребител
поля
С вас съм колеги ! Писах по този въпрос до СБУ, НО ОТГОВОР НЯМАМ.Ако някой има идея какво бихме могли да направим да пише!
04 април, 21:58 ч.
Потребител
МИНА
Отдавна следя темата и мога да кажа следното: спасяването на давещите се е само в техни ръце. Синдикатите са съгласни, въпреки, че учителите не са. Никой не се интересува кой за какво е информиран, а най-вероятно не желае да е информиран. Поредната пародия в образованието! Народе ????
04 април, 16:15 ч.
Потребител
ЕВА
Възмутена съм от отказа на НОИ да ползвам правото за рано пенсиониране.Защо когато подавах документите в НОИ никой не ме уведоми за новите изменения.Защо с тези изменения не са запознати администрациите в учебните заведения,за да информират навреме колегите да не прекратяват договорите си и три месеца като мен да очакват присъда, че не отговарям на изискванията за възраст. За това трябва да се обединим за стачка и да запознаем телевизията с поредната подигравка с учителите.
03 април, 23:18 ч.
Потребител
Лета
Освен в този пловдивски вестник, никъде другаде няма от-
звук за този геноцид над учителите.Синдикати,синдикати,
от вас народа само пати.Защита от никъде няма-всичко е
измама.Всичко това го сравнявам с холокоста.
03 април, 19:52 ч.
Потребител
Поля
Защо продължава да мълчи Такева? ВЪЛНЕНИЯТА НА НЕЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НИЩО ЛИ НЕ ЗНАЧАТ?
03 април, 15:29 ч.
Потребител
Слава
Тук има много и най-разнообразни коментари. Чувства се пулсът на българския учител. Предполагам ,че колегите ще потърсят повече информация. Когато четете, задължително проверявайте дали публикациите са актуални. Т.е. дали това, което се пише се отнася за времето след 01.01.2013 г. Защото повечето таблици с години, учителски стаж и т.н. са за предната година, което вече не е в сила. Всички ние се надяваме някой да чуе недоволството ни и да има смелостта да застане зад българските учители!
01 април, 11:30 ч.
Потребител
nikolov
Maika mi e u4itel i vi razbiram.Samo sta4ka ili da gi
osudite.Na taia darjava Bog da i e na pomoh.
29 март, 18:45 ч.
Потребител
Лета
Извинявам се за грешката. По време на своя мандат ГЕРБ
увеличи възрастта за пенсии на всички с 4 месеца,затова
на изборите да им върнем жеста, като не гласуваме за тях
29 март, 07:34 ч.
Потребител
саша
колеги да се вразумим и да ги дадем на съд
28 март, 16:53 ч.
Потребител
Лета
По време на своя мандат ГЕРБ вдигнаха на всички възраст-
та за пенсиониране с 4 години.Нека на изборите да им
върнем жеста и не гласуваме за тях.Така през следващите
4 години, а и занапред да ги няма.За мен ГЕРБ значи-
Геноцид, Елиминиране, Разруха и Банкрут.Да им го дока-
жем на изборите.
28 март, 13:53 ч.
Потребител
велес
Синдикатите са продажници, свързани с мафията.Колеги,да се съюзим с протестиращите на Орлов мост, Варна ,Русе и други градове.Да спрем да плащаме членския внос на тези охранени типове.Янка Такева и представителите в надзорния съвет на НОИ да освободят местата.Нека да покажем ,че сме единни и солидарни един към друг.
23 март, 10:36 ч.
Потребител
даскала
Нашите синдикати и управляващи не са и чували за Директива 2006/54/00 на ЕС,а в Народното събрание не са я и чели.Вижте Глава 2 на Директивата -Професионални социално-осигурителни схеми- материален обхват и примерите за дискриминация в нея. България въвежда изискванията на [ още... ]
23 март, 07:48 ч.
Потребител
Дора
Отново се подиграха с BG учителя,непрекъснато промени ,а сега и отнето право за ранно пенсиониране.Къде са синдикатите,защо не вършат нищо ,безсилни ли са срещу такива гаври и необосновани разпоредби?
22 март, 23:00 ч.
Потребител
поля
Така ще разберат ,че хората се вълнуват от този въпрос и съвсем не са малко. САМО СИНДИКАТИТЕ МОГАТ ДА ВНЕСАТ ИСКАНЕ ЗА ПРОМЯНА И АКО ИМ ОКАЖЕМ НАТИСК МОЖЕ И ДА СТАНЕ . СИГУРНО НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ ЧЕТЕ ТОВА , КОЕТО ПИШЕМ!
22 март, 20:33 ч.
Потребител
Лета
Ако до края на учебната година не бъдем чути, на есен
да не се влиза в класните стаи и в детските градини
докато не ни чуят.
21 март, 16:51 ч.
Потребител
емилия
Скъпи колеги ,късно е есента.Времето е сега преди изборите.Първо спрете членския внос на синдиката за да ни ЧУЯТ!
22 март, 16:18 ч.
Потребител
поля
Колеги, давам ви тел. номера от СБУ НА КОИТО ДА СЕ ОБАЖДАТЕ И ДА ГИ ПОТОРМОЗИТЕ С ВЪПРОСИТЕ СИ, КАКТО НАПРАВИХ АЗ- СБУ 029870765 И 029884194 ОТНОСНО ПРЕДАТЕЛСТВОТО ИМ ЗА РАННОТО ПЕНСИОНИРАНЕ
21 март, 11:57 ч.
Потребител
родител
Госпожо,като ги потормозихте как те реагираха?
22 март, 16:23 ч.
Потребител
поля
Колеги, даите идеи как да действаме ! Трябва да си помогнем сами .Поредната подигравка с бълг. учител!
21 март, 00:44 ч.
Потребител
lina
г-Такева продължава да се крие.Призовавам ВИ на протест,нека младите учители влязат в училището.
нека учителите да се пенсионират на 55 години.
СПРЕТЕ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС НА СИНДИКАТА!Той не се интересува от учителите.
20 март, 21:34 ч.
Потребител
нормален човек
Защо са синдикатите ,когато не могат да защитят членовете си.Да покажат,че не са от мафията и отстояват правата на тези ,които им плащат заплатите и то заплати.
20 март, 09:56 ч.
Потребител
учител
Срам за синдикатите.Господа защитете членовете си.Правите опити да се месите където не ви е работа.
20 март, 09:50 ч.
Потребител
БАЩА
Не желая детето ми да бъде учено от баби и дядовци
20 март, 09:46 ч.
Потребител
учителка на 57 години
Благодаря на този баща,че е показал гражданската си позиция и подкрепя българския учител.
20 март, 17:10 ч.
Потребител
ваня
Прав сте,че не искате баби и дядовци да ви учат децата.
Аз искам да уча своето внуче,а не ...
25 май, 09:30 ч.
Потребител
БИВША УЧИТЕЛКА
БЪДЕТЕ СИГУРЕН, ЧЕ ТЕ ПО-ДОБРЕ ЩЕ НАУЧАТ ДЕТЕТО ВИ ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ "ВИСШИСТИ", КОИТО ПОВЕЧЕ СА ЗАВЪРШИЛИ С ПАРИ ОТКОЛКОТО С АКЪЛ
17 октомври, 15:58 ч.
Потребител
лина
Колеги време е да вземем мерки срещу тази МАФИЯ.СПРЕТЕ членския внос на господата синдикати
20 март, 07:43 ч.
Потребител
Лина
От една седмица разбрах за изменението на прословутия параграф 5,ал.1 и не мога да приема обясненията на шефа на НОИ и на госпожа Такева за целесъобразността и законността на направените изменения. Господи Бисер Петков,шеф на НОИ има ли информация за броя на учениците за [ още... ]
19 март, 23:03 ч.
Потребител
Пенка
Колеги,зад гърба ни е направено измение в параграф 5, ал.1 без никакво обсъждане и информиране.С какво право през 2012год. ранното пенсиониране е при навършена възраст 57г. и 4 месеца, а от 2013г. е изменена тази възраст. Преди малко разгледах коментара на госпожа Ваня Никова, [ още... ]
19 март, 22:34 ч.
Потребител
Катя
Защо така тихомълком се приеха тези промени за ранното пенсиониране на учителите?Къде са синдикатите? Колко много се тръбеше за увеличението на заплатите,а сега...защо мълчат? Вижте колко малко млади хора избират учителската професия и с право.Дали учителите са добре [ още... ]
19 март, 16:57 ч.
Потребител
учители
Синдикати или се събодете или вън ивие сте от мафията.
18 март, 10:55 ч.
Потребител
Иван
Да се събудим и не плащаме членски внос докато не се отмени решението.
18 март, 10:51 ч.
Потребител
иван
Да не плащаме членски внос докато не се отмени решението.Какво значи наши представители ?
18 март, 10:46 ч.
Потребител
Венета
Това е поредната гавра с българския учител.Аз лично съм засегната от тази промяна. След 37 г. учителски стаж бих се оттеглила с достойнство. Обичам професията си, но съм реалист-нека младите хора навлязат в образователната система.Защо, когато става въпрос за увеличаване на уч.заплати, всички медии тръбят, а сега - мълчат? Трябва да действаме!
18 март, 10:33 ч.
Потребител
Иванова
Учителите са достатъчно възпитани и не смятат, че с крясъци по улиците трябва да защитават правата си.Сега е моментът Синдикатът да защити интересите им. Истина е, че учителят е подложен на ежедневен стрес/та той на практика няма никакви права, а само задължения!/. През [ още... ]
16 март, 20:05 ч.
Потребител
yana
колеги, промяната за ранното пенсиониране не подлежи ли на оспорване пред съда. Да си припомним как по съдебен път зрелостниците преди години бойкотираха матурите! След като масово бяхме заблудени с изготвените таблици за пенсиониране предната година изведнъж им щъква на ум, че нямало пари - да са мислили по-рано, а не да заблуждават хората. Смятам,че трябва да се дадат на съд и там да се реши. Трябва бъдем единни
15 март, 22:26 ч.
Потребител
Мария
интересно ,г-жа Такева вече 3 месеца мълчи.Все едно нищо не се случило.
16 март, 18:50 ч.
Потребител
петя
АЗ СЪЩО СЪМ ПОТЪРПЕВША, ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМ НА 58 ГОДИНИ ТАЗИ ГОДИНА,2014, НО АПРИЛ 2013 Г0ДИНА В НОИ МИ КАЗАХА, ЧЕ РОДЕНИТЕ 1957 ГОДИНА СПОРЕД НОВАТА НАРЕДБА СЕ ПЕНСИОНИРАТ РАННО НА 60 ГОДИНИ, А НОРМАЛНО НА 63. ПЪРВА РАЗБРАХ ЗА ПРОМЕНИТЕ И КОЛЕЖКИТЕ И ДО СЕГА НЕ МИ ВЯРВАТ. ТОВА НЕ Е ПРОМЕНЕНО. ТРИ ГОДИНИ ПО РАНО ОТ ОПРЕДЕЛЕНАТА ЗА ВСЕКИ НАБОР ВЪЗРАСТ.
19 януари, 11:09 ч.
Потребител
Иванова
Аз също съм от засегнатите, които трябваше да се пен-
сионират по-рано, но сега....Моят край пак се вижда, но
по-младите направо не ги виждам с това непрекъснато
вдигане на възрастта.Млади колеги подкрепете учителите
въобще.Учителите трябва да се пенсионират на 55 жените и
на 58 мъжете и то с пълна пенсия.Тези, които взимат тези
нелепи решения са ги подготвили учителите.Права ли съм?
14 март, 13:20 ч.
Потребител
учител
колеги! Това го направи правителството на Б.Борисов,не гасувайте за него.
22 март, 16:26 ч.
Потребител
Мария
Не, това не го направи правителството на Борисов. Точно това го направиха синдикатите със съгласието си и сега гузничко мълчат, а ние тука си пишем ли пишем....
07 април, 10:49 ч.
Потребител
Лета
Живеем в калпава държава,
заплатата калпава остава,
всички ще умираме,
без да се пенсионираме.
14 март, 12:58 ч.
Потребител
иванова
Полицай се става и със средно образование, но за учител
трябва да се учи.Смяна на Янка Такева, но и на всички
директори на училища и детски градини, които от 30 и по-
вече години са на този пост, защото и те не застават на
наша страна.Мандатна да е длъжността им.Няма професия
министър, инспектор и директор, а учител-има.
14 март, 12:50 ч.
Потребител
yana
Поредната подигравка с нас учителите! Жалко за такива държавници, които не уважават учителите си, тези които са им държали неумелите ръчички при писане на първите букви и сега тези ръце подписват ранната им смъртна присъда!
13 март, 21:34 ч.
Потребител
поля
СБУ, ЗАЩО МЪЛЧИТЕ? Не е ли редно ,след като вашите членове се вълнуват по тази важна тема, да обясните какво правите по въпроса?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13 март, 20:00 ч.
Потребител
Силвия
Синдикати , къде сте? Предавате ли ни? Къде са парите ни? Защо не защитавате учителите? Чакаме становището Ви!
13 март, 10:03 ч.
Потребител
Кина Димитрова
Едва днес прочетох за тази удивителна подигравка с нас,учителите.Скъпи колеги,не бива да мълчим.Трябва всички да се вдигнем като един и да оспорим тази наглост.Аз също навършвам тази година 57г и 8 м на 24.05.Искам да се пенсионирам поради лични причини,макар и с намаление.Да [ още... ]
12 март, 13:03 ч.
Потребител
Славка
Напълно съм съгласна с Вас. Но се чувствам много безсилна, изоставена, предадена. На фона на всичко което става покрай нас, имам чувството,че се използва ситуацията,за да излъжат и нас. Кой ще ни чуе в този разногласен хор? Най-много да чуем - "Тия какво искат пак?" А Янка Такева къде е? Нима това не е достойно за протест? СБУ,чакаме действия!
12 март, 23:24 ч.
Потребител
поля
Докога ще чакаме отговор от Янка Такева, как защити бълг. учител?Каде се крие КНСБ?
11 март, 23:05 ч.
Потребител
поля
Колеги да се обединим и да направим подписка чрез Фейсбук, синдикатите не ни защитават'

мнбж

11 март, 22:59 ч.
Потребител
Странно
Госпожа Такева (р.1947 г.) превиши възрастта дори на късното пенсиониране. Няма ли да излиза в пенсия?
10 март, 20:33 ч.
Потребител
катя
Не за пръв път Янка Такева работи против интересите на българското учителство.
Нейната длъжност доживотна ли е? Не е ли време госпожата да бъде сменена, щом се държи като предател и все подмолно се договаря разни неща. Тя повече служи на другия фронт.
10 март, 19:48 ч.
Потребител
liliana
за пореден път подигравка с учителите,това е нарушаване правата на човека.
09 март, 21:25 ч.
Потребител
артур
време да се уведомят и хората от фейсбук
09 март, 11:48 ч.
Потребител
арабаконак
Срамно за 21 век да се правят тайни изменения,които да не бъдат обсъждани със засегнатите и цялата общественост !Браво!Нека полиция и военни да бъдат привилигеровани.......
08 март, 18:58 ч.
Потребител
Георгиева
Защо се гаврят с най-достойните хора на нашето общество? Явно това са малоумни хора и желаят да погребат и стари ,и млади. Жалко, искат България да я няма, защото какво им остава на младите , освен да емигрират завинаги. Браво на глупаците!!!!!!!!!!!!
06 март, 17:16 ч.
Потребител
Ковачева
Поредната подигравка с учителите и нула доверие към синдикатите,които на наш гръб си получават още възнаграждения и развлечения.БРАВО-благодарим ви!
06 март, 14:25 ч.
Потребител
Соня
Дали да не организираме подписка чрез Фейсбук за по-ранно пенсиониране на учителите. Явно нещо се случва само там. Садизъм е учител да се пенсионира дори на 60. За 63 да не говорим. Това е нечовешко. Учителите трябва да се пенсионират на 55 за жените и 58 за мъжете (ако желаят). Може ранното пенсиониране да не е задължително за тези, които не го искат, но се съмнявам, че са останали учители, които имат по-малко от десетина болести, за напрежението наработното място да не говорим.
03 март, 16:42 ч.
Потребител
артур
аз съм съгласен с вас ,много учители незнаят за тази
промяна.време е за подписка в фейсбук
09 март, 11:50 ч.
Потребител
даскала
Направете справка с уеб страницата на НОИ препратки Пенсии и Учителски пенсионен фонд.Финансови активи на фонда 340 млн. лева.Разходи за пенсии за 2012г.- 7 млн лева, предвидени за 2013г. - 13 млн лева.През 2012г запупени ценни книжа за 95 млн лв.Скоро ще стане ясно и на учителите и на народа за какво се използват парите от допълнителните осигурителни вноски и как се управлява фонда.Затова колеги да се обединим вместо да търпим.
08 май, 19:32 ч.
Потребител
ива
Хайде организирай, а ние ще подкрепяме.
22 август, 00:41 ч.
Потребител
Йордан
Госпожа Шапкова/Такева/никога не е защитавала интересите на българския учител.Време е да разбере това българския даскал.
28 февруари, 22:24 ч.
Потребител
Валентина
Работя като старши учител. Възмутена съм от постоянните промени в закона, от безхаберието на онези, които не се интересуват от убийствения шум, от стреса, на който са подложени учителите. Искат да умираме пред очите на учениците, понеже болшинството от колегите се чувстват [ още... ]
28 февруари, 20:02 ч.
Потребител
georgieva tanya
учителското съслове застарява....средната възраст е от 48- 55-60 ....млади хора не искат да работят такава работа , това напрежение стрес, невъзпитани деца, с претенции, родителите са същите......лавираш между ученик, родител, директор, колеги...................е идва в повече психическото [ още... ]
30 август, 17:59 ч.
Потребител
Дочка Иванова - Плевен
Нека синдикатите сега направят така, че решението да бъде отменено, след като всички признават, че е взето "на тъмно". Така ще ни уверят, че наистина работят за интересите на нас, учителите.
Ако информацията на г-жа Янка Такева е само за 4 ранно пенсионирани учители, която далеч се разминава с действителността, каква ли е информацията, която достига до нея за другите проблеми на учителството днес?
27 февруари, 20:35 ч.
Потребител
пенка
Не е вярно 4е са малко у4ителите , които искат ранно пенсиониране . Непрекъснати промени от днес за утре и няма защита, а вноски има докога?????????????????????
25 февруари, 14:29 ч.
Потребител
пенка
Няма ли синдикатите да поискат отмяна на корекцията за ранното пенсиониране .
25 февруари, 14:23 ч.
Потребител
Ваня
Синдикатите никога не са защитавали учителите.Гледат само собствения си интерес.Аз познавам седем колежки които се възползваха от това си право.
15 февруари, 20:26 ч.
Потребител
Калоянова
Не е ли време г-жа Такева да се оттегли?Всеки човек в един момент се изчерпва.
11 февруари, 23:33 ч.
Потребител
Иванова
Не.Само който не се е занимавал със синдикална дейност може да говори така.Станете синдикален лидер и ще изпитате това на гърба си.Успех.
05 февруари, 11:12 ч.
Потребител
Стоянова
Колеги защо още се заблуждавате,че синдикатите защитават интересите ни?Какво се правят,че не знаят -кога ли са реагирали адекватно и в интерес на обикновения учител!Кога някой от тях е посетил едно провинциално училище да види при какви условия работят там [ още... ]
11 февруари, 22:46 ч.
Потребител
Димитрина Иванова
Госпожа Янка Такева твърди,че миналата година само читирима са се възползвали от ранното пенсиониране,аз познавам двама от Ямбол,интересно кои са другите двама.
11 февруари, 16:58 ч.
Потребител
ПЕНКА
ЗАЩО ЯНКА ТАКЕВА И ДРУГИТЕ ПРОФСЪЮЗНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НЕ ПРАВЯТ НИЩО ,ЗА ДА ЗАЩИТЯТ ПРИДОБИТОТО УЧИТЕЛСКО ПРАВО???КОЙ ДРУГ,АКО НЕ ТЕ?
11 февруари, 16:12 ч.
Потребител
МАРИЯ
ЗАЩО КОГАТО СЕ ПЕНСИОНИРА ВОЕНЕН ИЛИ ПОЛИЦАЙ,КОИТО СЪЩО СЕ ПЕНСИОНИРАТ ПО-РАНО,ПОЛУЧАВАТ ПЪЛНА ПЕНСИЯ,А КОГАТО ПО-РАНО СЕ ПЕНСИОНИРА УЧИТЕЛ НЕ ПОЛУЧАВА ПЪЛНА ПЕНСИЯ,А НАМАЛЕНА С 0,2% ЗА ВСЕКИ МЕСЕЦ ДО НАВЪРШВАНЕ НА РЕАЛНАТА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ?
10 февруари, 20:09 ч.
Потребител
жалбоподател ЕК
Справката от официалната уеб страница на сайта на НОИ в раздел Пенсии, препратка към Учителски пенсионен фонд не сочи колко учители са преминали през образователна система, в т.ч. напуснали, съкратени, но са били осигурявани. Броят на осигурените лица в УчПФ за 2012г. е 89687. [ още... ]
08 май, 19:19 ч.
Потребител
Ц . Нейчев РСО " Подкрепа"
Срамно и безотговорно решение взето от хора които след завършването си никога не са влизали в училище. Не познават спецификата на неговия труд-напрежение и редица стресови ситуации . Българският учител наред с преподавателската си дейност е товарен и с редица [ още... ]
09 февруари, 18:19 ч.
Потребител
Димитър
Учителите в България работят в една неспокойна работна среда, повече от половината са с унищожена нервна система. Имаха една привилегия, да се пенсионират по-рано, но уви, отново глупави и необосновани разпоредби и параграфи ще им я отнемат.
09 февруари, 14:58 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета